What is it?

Vad är Paintball?

Paintball är i grund och botten en sport och hobby som enkelt förklarat går ut på att skjuta färgfyllda ampuller på varandra. Ampullerna är små runda bollar med ett skal av gelatin som brister och går sönder vid träff och således lämnar färg efter sig på nedslagsytan. Detta gör att paintball skiljer sig stort från andra sporter som t.ex. Airsoft då man med paintballkulor “markerar” sina motståndare och kan urskilja träffar lättare med hjälp av färgen.

Paintball i skogsmiljö

Paintball kan spelas på lite olika sätt. Den vanligaste typen av paintball spelas i skogmiljö eller på en uppbyggd spelyta med hus och skydd att gömma sig bakom. Det är också i dessa miljöer vanlig paintballuthyrning drivs med enklare markörer (gevär) och skyddsoveraller som kan återanvändas. Man spelar vanligtvis i lag. Speluppläggen kan variera men vanligtvis ska man slåss om en eller flera flaggor eller lösa uppdrag samtidigt som man ställs öga mot öga med motståndarlaget. Denna typen av paintball blandar spänning, taktik, adrenalin och lagarbete.

Tävlingspaintball – Speedball

Det finns även något som heter Speedball eller tävlingspaintball som man också kan kalla det. Det är en sport som spelas på en 46x36m spelyta med uppblåsbara hinder som skydd. Spelarna startar på vardera sida av spelplanen och det går sedan ut på att antingen eliminera (markera ut) samtliga i det andra laget eller avancera fram till motståndarlagets kortsida och ta i deras startplank. Speedball är en snabb och taktiskt sport där snabba beslut är viktiga och där man måste samarbeta för att vinna.

Magfed

Sist men inte minst så har vi den delen av paintball som kallas för Magfed. Magfed är egentligen en förkortning och står för “magazine fed”. På en klassisk paintballmarkörer så monteras magasinet ovanför markören men i “magfed” paintball så sitter magasinet undertill, precis som på ett vanligt gevär. Markörerna är också utformade för att efterlikna riktiga maskingevär som exempelvis en m4 eller m16 och speluppläggen påminner väldigt mycket om matcherna i tv-spel som Counter-Strike eller Call of Duty.

Paintball, något för alla?

Det pratas ofta om paintball som en extremsport, en sport som gör ont, som ger blåmärken och som bara passar vissa typer människor. Samtidigt som det ligger en sanning i dessa påståenden så är det också en sanning med modifikation. Paintball är en extremsport och som i vissa fall kan ge blåmärken men det är också viktigt att komma ihåg att paintballspel sker under väldigt kontrollerade former och med en hel del kläder på kroppen. Så det behöver inte alls betyda att alla träffar gör ont.

Mycket beror också på vilken typ av paintball som spelas, hur spelfältet är utformat och storlek på spelytan. Ju längre avstånd mellan spelarna desto mindre anslagskraft finns kvar i bollarna. Vilken typ av gäng som man spelar med har också en stor påverkan på upplevelsen. Att följa med det där extrema rambogänget kanske ska undvikas om man inte tycker om att bli översprungen. Då rekommenderar vi i stället att man väljer att boka med ett lite lugnare gäng, då blir upplevelsen också betydligt bättre och det finns utrymme för att lägga matcherna på en nivå som känns tryggare och roligare.

Valmöjligheter

Det finns också en mängd olika paintballmarkörer som man kan använda och som skjuter olika hårt. Vill man spela en snällare typ av paintball som exempelvis “minipaintball” så finns det utrustning för barn som är speciellt anpassat för en snällare typ av upplevelse. Vi kan även anpassa våra vanliga paintballmarkörer och ställa ned anslagskraften om behov skulle finnas. Vi vill att så många som möjligt skall kunna spela denna underbara sporten och vi försöker därför att anpassa vår verksamhet därefter och hitta nya vägar att göra sporten tillgänglig för så många som möjligt.

En bild på maskerna som används på maxxed paintball i örnsköldsvik

Skyddsmask för din säkerhet

Sporten kännetecknas av den speciella skyddsmasken som används under paintballspel. Den är viktig för din säkerhet och skyddar framförallt ögon, men också ansiktet, öronen samt förhindrar att du får en paintballkula skjuten direkt i munnen. En paintballmask ger ett bra skydd för ansiktet och alla masker som vi använder på Maxxed är speciellt tillverkade och anpassade för just paintball. Det betyder att exempelvis linserna är godkända för paintball och klarar av att bli skjuten på utan att dom spricker.

Vanliga speltyper

Paintball förknippas ofta med vanliga flaggspel eller utskjutningsspel där det går ut på att markera ut samtliga i det andra laget. När man spelar flaggspel så är hela spelupplägget fokuserat på motståndarlagets flagga(or). Denna skall hämtas och föras tillbaka till den egna basen för att vinst skall utropas. Det låter kanske som en lätt uppgift, men det krävs både taktik och kommunikation för att lyckas. Flaggspel och eliminering är bara några av många olika speltyper som man kan spela på en paintballplan.

Previous reading
Företag och Teambuilding
Next reading
Speed & Fire